Découverte Église Saint-Romain (nl)

Saint-Romain-Chateau-Chinon-info-01-256

In Château-Chinon heet de Sint Romain-kerk u welkom.

Welkom aan u, vrienden die deze kerk ontdekken.

Al is onze kerk niet echt oud toch ontbreekt het haar niet aan belangstelling. De voorwerpen die zij herbergt kruisbeelden, beelden, glas-in-loodramen en doopvonten zijn zeker de aandacht waard.

 

Men is in 1894 met de bouw van onze kerk begonnen volgens de plannen van de heer PARTHIOT, architect, en dankzij het initiatief van eerwaarde DELOST, pastoor van Château-Chinon. Ze had eigenlijk vanaf kerstmis 1895 voltooid moeten zijn maar het duurde nog tot 1900 totdat ze helemaal gereed was. Ze is gebouwd op een kleine heuvel op de plaats van de oude kerk; haar plattegrond (ontwerp) is die van een Latijnse basiliek en de stijl doet denken aan de vroeg gotische periode, de overgang van de XIIe naar de XIII e eeuw.

 

Monseigneur LELONG, bisschop te NEVERS, kwam de kerk wijden op 29 juli 1902. Zij is opgedragen aan Sint Romain, diaken.

Wanneer men via de hoofdingang de kerk betreedt, komt men in het voorportaal (Narthex), welke dienst deed als zowel doopkapel als wachtruimte voor de boetvaardigen die om vergeving kwamen vragen. Het voorportaal vormt dan een symbolische drempel. Op de muur aan de rechterzijde, kan men een groot kruisbeelda (1) in eikenhout zien welke op een ietwat naïeve wijze is gesneden. Hij krijgt onze eerste blik als hij aankomt en we zullen de laatste aan hem opdragen als hij naar buiten komt.. In de oude kerk werd hij vrij laag geplaatst zodat men zijn door de spijkers doorboorde bebloede voeten kon omarmen.

 

De wijwaterbak (2), hoewel niet gedateerd is zichtbaar oud tier. Het wijwater herinnert de christen aan zijn doop(*).

 

Als u naar rechts gaat in de richting van het koor, ziet u een reeks glas-in-loodramen (V1 tot V7) gewijd aan de heiligen en met het wapen van de schenkende familie.

  • V1: St. Ferdinand
  • V2: Sint-Vincentius van Paul
  • V3: De heilige Henri
  • V4: De Heilige Augustinus (familie van Champs de Salorge)
  • V5: Maria Magdalena(familie van Champs de Sint Léger)
  • V6: Marie en haar ouders (familie d’Espeuilles)
  • V7: De heilige familie

 

Saint-Romain-Chateau-Chinon-info-03-nl-256

(*) – De doop is het sacrament waardoor men in de kerkelijke gemeenschap wordt opgenomen. In vroegere tijden werd de kerk voornamelijk gebruikt om zijn doopkapel welke veelal buiten de kerk was gesitueerd. De dopelingen werden geheel ondergedompeld in een bassin of een zwembad; dit was de doop door onderdompeling. Deze symboliseert de oversteek van het uitverkoren volk (de Joden) onder leiding van Mozes door de Rode Zee. Door de doop wordt de erfzonde weggenomen en wordt de wederopstanding van Christus gesymboliseerd. Heden ten dage giet men wat water over het hoofd van de dopeling. De doopvont van onze kerk dateert uit de tijd van Louis XV.

Saint-Romain-Chateau-Chinon-info-02

V10 – Sint Romain

In het koor : gebrandschilderde ramen van de apsis.

  • Aan de rechterkant (V8): Sint Christoffel (in het Grieks vertaald «hij die Christus draagt»). Hij is de heilige beschermer van de oude priorij. De monniken van Christoffel hebben gedurende lange tijd de parochie van Château-Chinon bediend.
  • In het midden (V9): Het Heilige Hart van Jezus met in het medaillon Sint Reine, patrones van de Morvan.
  • Aan de linkerzijde (V10): Sint Romain beschermer van de kerk en van de parochie.

 

Het toevluchtsoord

In het midden ziet u het hoofdaltaar, de tafel van de Eucharistie ofwel het Avondmaal.  Rechts: de zetel van het voorzitterschap (4) waar de celebrant zit bepaalde momenten van de massa. Links: de Ambon, preekstoel van waaruit de Heilige Schrift (evangelie) en de preek worden verkondigd.

Voornoemde meubelen zijn de drie essentiële meubelen voor het houden van de liturgie en de verkondiging van het Woord voor de gelovigen Een mooi oud Christusfiguur heeft een ereplaats in het midden van het priesterkoor.

Aan weerszijden van het koor bevindt zich aan de rechterkant de kapel van de doopvonten (3) en aan de linkerkant de kapel van het eucharistisch reservaat (5). De laatste is de bevoorrechte plaats van intiem gebed. Een lamp brandt daar permanent om de aanwezigheid van het Heilig Sacrament in de Tabernakel aan te geven. Deze, bestemd voor de communie van de zieken, wordt bekroond door een Maagd met Kind uit de 16e eeuw, in marmer, helaas gebroken en onhandig gerepareerd.

De gebrandschilderde ramen van het koor zijn onntworpen door de meesterglazenier Léon AVENET te Parijs. Zij werden door de gemeenten Château-Chinon-ville en Château-Chinon-campagne tussen 1990 en 1995 gerestaureerd.

De schilderijen zijn geschonken door pastoor LECOEUR, oud aalmoezenier van Parijse tehuizen. Hij is begraven op het kerkhof van Château-Chinon

Als je aan de andere kant naar beneden gaat, kun je nog steeds veel glas-in-loodramen (van V11 naar V17) bewonderen die ook de wapenschilden dragen van de families die ze hebben geschonken.

  • V11 – Marie in de Glorie van de Hemel
  • V12 – Verschijning van Maria te Lourdes (familie de Vatey)
  • V13 – De Heilige Reine, patrones van de Morvan (familie colon)
  • V14 – De Heilige Charles Borromée (familie d'Aboville)
  • V15 – De Heilige Victor (familie Gautron du Coudray)
  • V16 – Heilige Andoche
  • V17 – Heilige Lodewijk van Frankrijk

In de zijbeuken, bevinden zich de biechtstoelen welke wellicht interessant zijn voor niet katholieke bezoekers dan wel jonge bezoekers die de functie ervan niet kennen. Deze biechthokjes vervaardigd van houtsnijwerk werden gebruikt door gelovigen die hun zonden kwamen belijden ten overstaan van de biechtvader en daarvoor absolutie kregen.

Het is altijd mogelijk om aan een priester vergeving te vragen nadat u uw zonden hebt beleden.

Saint-Romain-Chateau-Chinon-info-04-256

De kapel van Notre-Dame-de-Pitié (6)

Boven het altaar, een Pièta (moeder van smarten) gemaakt van hout en bedekt met een grijze muurkalk. De Pièta is afkomstig uit de voormalige kerk Sint Pierre van het oude klooster van de Kapucijnen.

Onder het altaar bevindt zich een altaarstuk in hoog-reliëf welke Christus voorstelt verschijnend voor Pilatus.

 

Hier bevindt zich ook een kaarsenstandaard waar u kaarsen kunt aansteken welke dan branden voor de Pièta. Het aansteken van een kaars symboliseert een gebed dat opstijgt naar de hemel en licht brengt in de duisternis.

a . Het opschrift "INRI" aan de bovenkant van het kruis betekent "Jezus van Nazareth, koning van de joden". Dit is de reden voor zijn veroordeling door Pontius Pilatus op verzoek van de vijanden van Christus.